Alege dvr-ul potrivit pentru tine

DVR-ul (Digital Video Recorder) reprezintă inima unui sistem de supraveghere video, având un rol foarte important în întregul sistem. El este cel care primește, stochează și transmite mai departe, local sau prin internet, imaginile provenite de la camerele de supraveghere. Mai jos vă oferim câteva sfaturi de care puteți ține cont atunci când vă decideți să achiziționați sau configurați un DVR :

 – Alegeți un DVR cu un număr de canale potrivit nevoilor dvs.

Cele mai multe DVR-uri analogice au 4, 8 sau 16 intrări video. Este de preferat să cumpărați unul care este cel mai apropiat de nevoile dvs. curente dar trebuie în acelși timp să vă gândiți și la posibilitatea extinderii numărului de camere de supraveghere pe viitor, în acest caz vă puteți gândi de la început să cumpărați un DVR cu mai multe canale decât numărul de camere utilizate acum. DVR-urile nu pot upgradate cu un număr mai mare de canale.
DVR-urile hybrid ( (HD-SDI) sunt în acest moment substanțial mai scumpe decât DVR-urile analogice dar vă permit mai târziu, utilizând aceeași structură de cabluri să schimbați camerele cu unele mai performante.

– Numărul de cadre pe secundă (fps)
Înseamnă, mai explict, câte „poze” sunt capturate într-o secundă de înregistrare .Trebuie să cautați numărul de fps-uri la rezoluția maximă de înregistrare. De obicei numărul fps-urilor înregistrate este de 6 sau 25. 25 fps reprezintă mișcarea fluentă care poate fi percepută de ochiul uman. Pentru mulți utilizatori 6 fps-uri sunt absolut suficiente pentru o înregistrare dar pentru anumite aplicații 25 fps-uri este ablosul obligatoriu.

– Rezoluția de înregistrare
DVR-urile analogice actuale au ca rezoluție maximă de înregistrare D1 – 704×576 pixeli, sau, de curând 960H – 960×582 pixeli. Cu cât rezoluția este mai mare cu atât informația din imagine este mai bună. În același timp cu rezoluția DVR-ului trebuie avut grijă și de rezoluția senzorului de imagine al camerei de supraveghere. Degeaba achiziționați un DVR cu rezoluție de înregistrare mare dacă nu și camera de supraveghere transmite imagine la o rezoluție la fel de mare. Mai trebuie știut că sistemele IP oferă rezoluții mult mai mari decât cele analogice dar la costuri mult mai mari. O cameră IP poate ajunge și la 5Mpx – 2560×1920 pixeli.

– Compresia înregistrărilor
Formatul cel mai utilizat în acest moment este H.264. Acesta, comparativ cu vechile tipuri de compresie MJPEG și MPEG4, permite stocarea mai multor date pe hard-disk prin micșorarea spațiului ocupat de înregistrări și transferul mai fluent print internet prin folosirea unei benzi de internet mai mici decât formatele mai vechi. Urmează standardul H.265. Vom vedea ce poate în viitorul nu foarte îndepărtat.

– Capacitatea hard-disk-ului
Hard-ul nu este inclus în DVR, se vinde de obicei separat. Pe el sunt stocate înregistrările video. În funcție de capacitatea hard-ului datele vor fi păstrate pentru mai multe sau mai puține zile. Mărimea înregistrărilor este influențată de rezoluția de înregistrare, numărul de fps-uri precum și de imaginile captate. Când vă gândiți ce hard-disk trebuie să alegeți trebuie să țineti cont de următoarele informații : numărul de zile pentru care doriți să aveți înregistrările păstrate pe hard (legea din România spune obligatoriu minim 30 de zile), numărul de camere de supraveghere, numarul de fps-uri /cameră, numărul de ore de înregistrare într-o zi (nu uitați de înregistrare doar la detecția de mișcare, setare ce va reduce semnificativ numărul de ore înregistrate într-o zi), câte zile dintr-o săptămână doriți să înregistrați, rezoluția de înregistrare (cu cât rezoluția este mai mare înregistrare ocupă mai mult spațiu dar are și o calitate mai bună), tipul de compresie video.

Setări ale DVR-ului pentru o eficientizare a înregistrărilor
– Overwrite recording : rescrierea datelor peste cele înregistrare anterior. Astfel DVR-ul, când capacitatea sa maximă de stocare va fi atinsă, va rescrie automat primele înregistrări cu ultimele imagini capturate. În acest fel se va forma o buclă de înregistrări iar tot timpul veți avea stocat pe hard-disk ultimele imagini capturate.
– Motion detection : înregistrarea la mișcare . Pentru a nu înregistra atunci când nu se întâmplă nimic se poate seta DVR-ul să înregistreze doar când acesta detectează mișcare în zona aleasă de noi ca fiind de interes (de obicei DVR-urile vin setate să detecteze mișcarea de pe întreaga imagine dar pot fi și setate manual doar anumite zone care reprezintă interes pentru client).
– Loss detection : pierderea semnalului . Când DVR-ul nu mai primește semnal de la una dintre camerele de supraveghere din cauza unei pene de curent, unei încercări de sabotaj sau din oricare altă cauză acesta vă poate alerta printr-un semnal sonor sau, dacă este conectat la internet prin transmiterea unui email de atenționare.
– Netwok acces : vziualizarea imaginilor prin internet. Cu un DVR conectat la internet și corect setat puteți accesa imagini „live” (la anumite DVR-uri chiar și înregistrările) practic de oriunde din lume, prin internet. Chiar și setările pot fi făcute prin internet. La DVR vă puteți conecta cu ajutorul unui PC, a unui smartphone sau a unei tablete. În funcție de calitatea conexiunilor la internet (viteza de upload în cazul DVR-ului și viteza de download pentru device-ul de la care se dorește vizulizarea imaginilor) calitatea și fluența imaginilor poate diferi.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: