Alegerea unui DVR Standalone

dvr-stand-alone

 

MAGAZIN ONLINE DVR STANDALONE AICI

De obicei prima etapă este alegerea camerelor video și ulterior trecem la alegerea unui DVR (Inregistrator Video Digital) care trebuie bineînțeles să fie compatibil cu restul echipamentelor. Pentru a face o alegere cât mai bună ar fi bine să știi următoarele aspecte:

1. Tipul DVR-ului

Există două categorii de DVR-uri: standalone (specializate) și de tip PC (cu placă de achiziție). DVR-urile standalone sunt echipamente dedicate doar acestui tip de activitate (procesarea, vizualizarea și înregistrarea imaginilor preluate de la camerele video) iar DVR-urile tip PC sunt PC-uri echipate cu o placă de achiziție a camerelor video. La acest tip de DVR procesarea imaginilor se face de către un software instalat și furnizat de producător.

 Pro DVR standalone: 

 • este dedicat. DVR-ul standalone fiind dedicat avem certitudinea că doar asta face în schimb un DVR de tip PC poate fi infectat cu viruși, pot fi instalate programe care ocupă din resursele PC-ului iar în cazul în care sunt operate de angajați, de multe ori le folosesc și pentru alte activități;
 • nu necesită sistem de operare. DVR-urile standalone sunt echipate cu propriul sistem de operare iar DVR tip PC necesită achiziționarea și a sistemul de operare gen Windows care evident crește costul sistemului;
 • este mai stabil. DVR-ul standalone este mai stabil comparativ cu un DVR tip PC, acesta din urmă fiind predispus la blocaje la fel ca oricare alt PC.

 Pro DVR tip PC:

 • este mai uşor de folosit. Majoritatea persoanelor care folosesc deja un calculator o să li se pară mult mai ușor să utilizeze un DVR tip PC deoarece interfața este asemănătoare cu restul programelor Windows;
 • este mai flexibil. În marea majoritate a cazurilor un PC poate fi îmbunătățit cu memorie, capacitate de stocare,  plăci de achiziție, etc pe când un DVR standalone are un număr fix de hard disk-uri, intrări sau extensii posibile;
 • este mai adecvat pentru soluții IP. Se integrează mai bine în cazul soluțiilor cu camere video IP.

Recomandarea noastră este să folosiți un DVR standalone în cazul sistemelor de supraveghere video critice unde nu sunt acceptate blocaje sau în cazul în care există temerea că personalul ar putea folosi necorespunzător echipamentul. Recomandăm să folosiți un DVR tip PC atunci când există deja un PC compatibil care poate fi folosit în acest scop, caz în care prețul poate fi mai mic. Se mai poate folosi cu succes DVR-ul tip PC în cazul în care camerele video sunt de tip IP, integrarea cu acestea făcându-se mai bine cu tot că în ultima vreme au apărut NVR-uri (Înregistratoare Video de Rețea) tot mai performante și mai ieftine sau chiar DVR-uri combo la care putem conecta atât camere video analogice cât şi IP. DVR-urile standalone au devenit tot mai folosite datorită prețului care este într-o continuă scădere plus avantajele enumerate mai sus face să fie ceea mai bună alegere în majoritatea cazurilor.

2. Numărul de canale video / audio

Majoritatea DVR-urile au un număr de 4/8/16/32 de intrări video şi 1-16 intrări audio. În funcție de DVR intrările video pot fi analogice, digitale(IP) sau combinate și bineînțeles trebuie să fie compatibile cu ieșirile camerelor.

 Pro intrări analogice:

   • prețul mic. Avantajul major al transmisiei analogice este prețul mult mai mic cu tot că în ultima perioadă camerele cu transmisie digitală (IP) recuperează destul de repede acest decalaj. Probabil pe termen mediu majoritatea sistemelor o să fie cu transmisie digitală;
   • ușurința instalării. În cazul transmisiei analogice este suficientă cablarea, mufarea și configurarea DVR-ului pe când la transmisia digitală este nevoie de cunoștințe în domeniul rețelelor de calculatoare.

 Pro intrări digitale(IP):

   • transmisia digitală este fără pierderi. Datele fiind codate în formă digitală, informația care pleacă de la camera video ajunge la DVR fără nici o pierdere în schimb la transmisia analogică cu cât distanța este mai mare cu atât pierderea semnalului se accentuează, în acest sens la transmisia digitală practic putem avea camera intr-un colț al globului și DVR-ul în altul fără nici o pierdere de semnal dar la transmisia analogică este aproape imposibil. Nu confundați transmisia semnalului digital cu compresia.

Recomandăm dimensionarea sistemului în așa fel încat să poată fi extins cel puțin până la  următorul nivel, am avut foarte mulți clienți care au dorit extinderea ulterioară. Este mai ieftin și mai eficient să achiziționezi din start un echipament cu mai multe intrări video/audio decât să mai achiziționezi unul ulterior.

3. Compresia video

Compresia video este necesară în cazul prelucrării de imagini deoarece spațiul ocupat pe disc de o imagine necomprimată ar fi foarte mare, ceea ce ar face ca sistemul să fie și foarte scump și destul de ineficient dar cu ajutorul compresiei se obține un raport calitate imagine/spațiu ocupat foarte bun. Majoritatea DVR-urilor folosesc compresia H.264, MJPEG, MPEG4. Balanța înclină ferm spre H.264

Folosind compresia H.264 banda de rețea folosită pentru afișarea imaginilor cât și spatiul folosit pentru stocare este mult mai mic. Din graficul de mai sus observăm că alegând H.264 putem stoca o imagine de 2Megapixeli în același spațiu în care am stoca o imagine de 1.3Megapixeli cu MPEG4 sau o imagine la rezoluție CIF cu MJPEG.

4. Rezoluția de vizualizare/înregistrare și cadrele/secundă(fps – frames per second)

La DVR-urile analogice în mod PAL rezoluțiile suportate de obicei sunt D1/4CIF(704×576), 2CIF(704×288), CIF(352×288) și este clar, cu cât este mai mare cu atât este mai bine. Partea ceea mai importantă sunt cadrele/secundă/canal(fps/canal), cu cât sunt mai multe cu atât imaginea este mai cursivă dar în același timp spațiul ocupat pe disc este mai mare deci este nevoie de o proporționare cât mai bună între rezoluție și fps. În cele mai multe situații 6fps/canal la rezoluție maximă sunt suficiente pentru înregistrarea imaginilor la majoritatea sistemelor. Atenție mare, deoarece majoritatea reclamelor folosesc fps la rezoluţia ceea mai mică sau fps la vizualizare nu la înregistrare. Bineînțeles că fps la vizualizare este bine să fie cât mai mare în schimb cadrele la înregistrarea sunt mult mai importante și trebuie proporționată pentru nevoile tale și nu este necesar nici să platești mai mult decât este nevoie.

 5. Ieșiri video

Pentru vizualizarea la fața locului DVR-urile au ieşiri cu mufă BNC(AV) care se poate conecta direct la TV sau SVGA/VGA care se poate conecta la un monitor de PC. În funcție de tipul de ecran pe care îl aveți sau doriți să-l alegeți optați pentru ieșirea corespunzătoare cu tot că în ultima vreme majoritatea DVR-urilor au ambele tipuri de ieșiri iar cele mai noi sunt dotate și cu ieșire HDMI. Pentru vizualizare de la distanță prin rețea/internet este nevoie ca DVR-ul să fie dotat cu interfață de rețea (RJ45). Majoritatea DVR-urilor dotate cu interfață de rețea permit vizualizarea și de pe telefoanele mobile  mai avansate (iPhone, Android, Windows Phone, etc).

6. Numărul de HDD-uri suportate

DVR-urile de clasa medie suportă unu pănă la două HDD-uri de maxim 2TB ceea ce în majoritatea cazurilor este suficient pentru o înregistrare de 10-30 zile sau poate chiar mai mult în funcție de modul de înregistrare (la mișcare, continuu, la eveniment, etc). În gama profesională o să găsești și DVR-uri care suportă mai multe HDD-uri sau chiar unități de stocare externă.

Înainte de a achiziționa un DVR trebuie să faci un calcul al spațiului necesar pentru a nu subdimensiona sistemul dar în același timp nici să nu cumperi ceva mai scump decât este nevoie.  De exemplu pentru a înregistra imagini de la o cameră analogică la rezoluția D1 cu 6fps și folosind compresia H.264 timp de 24 de ore continuu este necesar un spațiu de 30GB/zi dar cum în cele mai multe cazuri înregistrarea se face doar la mișcare deoarece este mult mai eficient pentru spațiul utilizat și pentru ușurința găsirii evenimentelor putem  aproxima spațiul ocupat aproximând cat la % din zi exista mișcare în zona respectivă. Bineînțeles că în acest fel trebuie să ținem cont de toate camerele video sau de posibilitatea extinderii sistemului.

7. Interfața cu utilizatorul

Tot mai multe DVR-uri vin cu o interfață grafică și cu posibilitatea folosirii unui mouse sau a unei telecomenzi pentru controlul funcțiilor echipamentului, tot pentru controlul şi vizualizarea imaginilor DVR-urile care au interață de rețea pun la dispoziția utilizatorului posibilitatea conectării de la orice calculator sau smartphone cu conexiune la internet. În cazul în care sistemul tău video este dotat cu camere PTZ trebuie să te asiguri că DVR-ul ales cunoaște protocolul de control al camerelor în cauză.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: